Sunday, June 3, 2007

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ


Την Πέμπτη 3 Μάη μετά από πλατιά ενημέρωση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και με την παρουσία αρκετών κατοίκων συγκροτήθηκε η ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγώνα για τη διεκδίκηση της ευρύτερης περιοχής των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας ως ΕΝΙΑΙΟ ΑΛΣΟΣ

Η Πρωτοβουλία Αγώνα εκτιμά:
1. Αυτό που ονομάζεται ανάπτυξη για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του διαχειριστές τα τελευταία 60 χρόνια σημαίνει καταστροφή του περιβάλλοντος: αστικοποίηση, αντιπαροχή, καταστροφή δασών, εκχώρηση ελεύθερων χώρων σε ιδιώτες, τσιμεντοποίηση, μόλυνση κ.ά. Η κατάσταση γίνεται σήμερα πιο δύσκολη εξαιτίας της αλλαγής κλίματος και του φαινόμενου του θερμοκηπίου.
2 Η πολιτική και οικονομική εξουσία μαζί με τους εκφραστές της επιχειρεί το ίδιο σχέδιο ανάπτυξης από το Σούνιο μέχρι και το Πέραμα, όπου εντάσσεται και η περιοχή-φιλέτο της Δραπετσώνας, το καλύτερο γι΄ αυτούς οικόπεδο.
Υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο πολεοδομικών αναδιαρθρώσεων με την κατασκευή εμπορικών κέντρων, μαρίνων, μεζονέτων, εφοπλιστικών σίτυ κ.α. αλλά και την παραπέρα εκμετάλλευση περιοχών όπως Ελληνικό, Μοσχάτο και του λιμανιού του Πειραιά.
Αυτό θα έχει σα συνέπεια τη χειροτέρεψη των όρων διαβίωσης των κατοίκων και της καθημερινής μας ζωής, το κλείσιμο του αιγιαλού όπου τα σκυλάδικα έχουν αφήσει ανοιχτό, επαναχάραξη οικισμών έως και διωγμό πληθυσμού (γκρέμισμα προσφυγικών Δραπετσώνας).

3 Οι εργαζόμενοι είναι οι δημιουργοί του πλούτου Έχουμε πληρώσει ακριβά με ιδρώτα και αίμα τα κάθε είδους Λιπάσματα. Εμείς φάγαμε το ψωμί μας με καρκίνο και θειάφι.
Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα οι αρχικοί ιδιοκτήτες και οι Μποδοσάκηδες δεν φαντάζονταν ότι τα 30 τ.μ. που κατείχαν το 1908 με συνεχείς καταπατήσεις και παραχωρήσεις και με την ασύδοτη εκμετάλλευση της Δραπετσώνας και των εργαζόμενων θα γίνονταν 300 στρέμματα χρόνια μετά. Ότι μετά από τις πολύχρονες κινητοποιήσεις για διακοπή της λειτουργίας της, η βιομηχανία τους με «ιδιοκτήτη» την τότε «δημόσια» Εθνική Τράπεζα-Πρότυπος Κτηματική, στην οποία την πάσαρε με χρέη 18 δις το 1992 η Ν.Δ. (κάτι που επικύρωσε το 1996 το ΠΑΣΟΚ), μαζί με ιδιοκτήτες τύπου ΒΡ, ΑΓΕΤ, ΕΥΔΑΠ θα είχε αποφασιστικό ρόλο στη πώληση και ανάπλαση μιας περιοχής 680 στρεμμάτων.
Όμως αυτή η ευρύτερη περιοχή ανήκει δικαιωματικά στους κατοίκους των γύρω δήμων.

4. Στον αιώνα που πέρασε το κράτος έδινε αποφασιστική κάλυψη και ήταν συμμέτοχος στο διαχρονικό αυτό περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα.
Δημαρχαίοι και πολιτικό προσωπικό έδωσαν το δικό τους αγώνα στήριξης αυτής της κατάστασης. Είτε διατηρώντας σε λειτουργία το εργοστάσιο που σκορπούσε το θάνατο με άλλοθι τις θέσεις εργασίας, είτε προτείνοντας «αναπλάσεις» σκληρές ή ήπιες, χρυσώνοντας το χάπι με δήθεν θέσεις εργασίας (σερβιτόροι, σεκιούριτι) και άνοδο των αντικειμενικών
αξιών(όλα θα τα πάρουν μεγαλοεργολάβοι).Έτσι δίνουν διάρκεια στο ίδιο το πρόβλημα γιατί είναι μέρος του και αδιαφορούν για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.
Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στοιβάζει μερικά από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα χωρίς καθόλου πράσινο και ελεύθερους χώρους.
Αυτοί που δεν ρωτήθηκαν για το ζήτημα, όλα αυτά τα χρόνια, είμαστε οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, που μας έχουν πολλές φορές κοροϊδέψει ενόψει εκλογών.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε.
Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή.
Ο στόχος της δημιουργίας ενιαίου άλσους μπορεί να υπερβεί τα σχέδια του κεφάλαιου και τα κόλπα των πολιτικών παραγόντων κάθε απόχρωσης και να δρομολογήσει ένα καλύτερο αύριο. Γι’ αυτό η δημιουργία επιτροπών κατοίκων και ανοιχτών συνελεύσεων είναι προϋπόθεση στον αγώνα για ενιαίο άλσος, αγώνα όλων όσων συμφωνούν στο στόχο αυτό, ισότιμα και με άμεση δημοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς.

Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΙΑΙΟ ΑΛΣΟΣ!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ!


Πρωτοβουλία αγώνα για ενιαίο άλσος.
www.groups.yahoo.com/group/eniaioalsos
e-mail: eniaioalsos@yahoo.gr
eniaioalsos.blogspot.com

1 comment: