Sunday, May 18, 2008

Ενιαίο Άλσος Δραπετσώνας-Κερατσινίου: Κάναμε ένα ακόμα βήμα

Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας Αγώνα για Ενιαίο Άλσος σχετικά με τις κινητοποιήσεις στις 12-13/4/2008

Το Σαββατοκύριακο 12-13/4/2008 πραγματοποιήθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις από την Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος στο χώρο των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας.

Τα πως και τα γιατί της παρέμβασής μας στην ημερίδα του Δήμου: Το Σάββατο, τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αγώνα και όσοι/ες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, βρίσκονταν από νωρίς στο χώρο του Δημαρχείου, παρεμβαίνοντας με κείμενα και έκθεση φωτογραφικού υλικού που καταδείκνυε τα εγκληματικά σχέδια τόσο της πρότασης των "ιδιοκτητών" (Εθνική Τράπεζα, BP, ΑΓΕΤ κ.λπ.) όσο και της πρότασης του Δήμου Δραπετσώνας. Στη συνέχεια μέλη της Πρωτοβουλίας Αγώνα παρενέβησαν δυναμικά μέσα στο χώρο στον οποίο διοργανωνόταν η ημερίδα, με πανό, μεγάφωνο, συνθήματα, ανάγνωση κειμένων κ.λπ. Είναι αλήθεια ότι προς στιγμήν παρεμποδίσαμε τη διεξαγωγή της ημερίδας. Είχαμε ανακοινώσει ότι θα εμποδίσουμε τα σχέδιά τους για "ανάπλαση"-τσιμεντοποίηση της περιοχής, και αυτό ακριβώς κάναμε, αφού η ημερίδα δεν ήταν τίποτα παραπέρα από ένα άλλοθι κι ένα πρώτο βήμα πριν από αυτό της ψήφισης των σχεδίων τους από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως είναι επίσης αλήθεια ότι και χωρίς την παρέμβασή μας η ημερίδα του Δήμου για την "ανάπλαση" ήταν ένα φιάσκο, με την μελετήτρια να απουσιάζει, λιγοστούς παρευρισκόμενους (αφού δεν είχε γίνει γνωστό στην συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων), και διάφορους φορείς να διαφωνούν, να καταγγέλλουν ή και να αποχωρούν. Ας μην αναζητά λοιπόν σ' εμάς άλλοθι η δημοτική αρχή για την αποτυχία της ημερίδας.

Η πορεία μέσα από το χώρο και προς τη θάλασσα: Την Κυριακή, όπως είχαμε ανακοινώσει, πορευτήκαμε μέσα από τις γειτονιές της Δραπετσώνας, στη συνέχεια κατά μήκος ενός κομματιού της αχανούς (640 στρέμματα) έκτασης, για να εισέλθουμε τελικά σε αυτήν και να φτάσουμε μέχρι τη θάλασσα. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην πορεία είχαν για πρώτη φορά στη ζωή τους την ευκαιρία να αντιληφθούν το μέγεθος της έκτασης (και του εγκλήματος από τυχόν τσιμεντοποίησή της), την ομορφιά του τοπίου, το πόσο κοντά στα σπίτια τους είναι η θάλασσα, τη δυνατότητα επανόρθωσης του περιβαλλοντικού εγκλήματος των βιομηχάνων. Όσοι/ες περπατήσαμε στο χώρο, νιώθουμε πλέον ακόμα πιο αποφασισμένοι/ες να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας για Ενιαίο Άλσος.

Γιατί δεν κάναμε δενδροφύτευση: Γιατί είναι γνωστό ότι ο χώρος των “Λιπασμάτων” εξακολουθεί να είναι ρυπασμένος με διαβρωτικούς, τοξικούς και ραδιενεργούς ρύπους καθώς δεν έχει γίνει καμία σοβαρή και επιστημονικά σχεδιασμένη επιχείρηση απορρύπανσης, (ενώ επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα από τα λιπάσματα έχουν μεταφερθεί και κυριολεκτικά πεταχτεί στην περιοχή του Σχιστού). Ήδη από τις 31/3 έχουμε καταθέσει αίτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας να δοθούν άμεσα στην δημοσιότητα όλες οι μετρήσεις, οι έρευνες, οι μελέτες και οι εργασίες που έχουν γίνει στην περιοχή των Λιπασμάτων αλλά και στους χώρους απόρριψης των αποβλήτων. Και απαιτώντας να ξεκινήσει άμεσα ένα επιστημονικά σχεδιασμένο πρόγραμμα που να ερευνήσει το εύρος τη ρύπανσης και να προχωρήσει στην απορρύπανση του χώρου του εργοστασίου και των χώρων απόρριψης των αποβλήτων. Η διαδικασία αυτή να γίνει σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας και ελέγχου από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής.

Απαντώντας στις απειλές και τις συκοφαντίες. Ποια είναι η Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος: Μετά από την παρέμβασή μας στην ημερίδα, η δημοτική αρχή Δραπετσώνας φρόντισε να διοχετεύσει σε ΜΜΕ συκοφαντίες περί "γνωστών-αγνώστων", "ατόμων που δεν είναι από εδώ" "πρωτοεμφανιζόμενης πρωτοβουλίας", "παράνομων συμφερόντων που λειτουργούν στο χώρο και δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση" κ.λπ. Υπενθυμίζουμε στη δημοτική αρχή ότι η Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος συγκροτήθηκε τον Μάιο του 2007 και λίγο καιρό αργότερα διοργάνωσε την πρώτη της συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Εδώ και ένα χρόνο πραγματοποιεί μια συστηματική δουλειά ευαισθητοποίησης των κατοίκων, έχοντας μάλιστα εκδώσει μπροσούρα και βίντεο. Πολύ πριν το Δήμο, τον Νοέμβριο του 2007, δεν κάναμε απλώς ημερίδα, αλλά διήμερο ανοιχτών εκδηλώσεων σε κινηματογράφο της Δραπετσώνας. (Είχαμε ζητήσει από την δημοτική αρχή χώρο στο Δημαρχείο, αλλά αρνήθηκε, για να τον παραχωρήσει λίγο αργότερα για κομματική εκδήλωση). Επίσης είχαμε παρέμβει σε δημοτικό συμβούλιο εμποδίζοντας τα σχέδια παραχώρησης σε ιδιώτες του μοναδικού κομματιού της έκτασης που ανήκει στο Δήμο, του δυστυχώς εγκαταλειμμένου Πάρκου Εργατιάς, που μέχρι πρόσφατα είχε την εικόνα χωματερής. Για την δενδροφύτευση του Πάρκου Εργατιάς και την απόδοσή του στους κατοίκους ως χώρου ξεκούρασης και περιπάτου έχουμε επίσης καταθέσει αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δραπετσώνας, μαζί με εκείνο για την απορρύπανση, που προαναφέρθηκε.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αγώνας για Ενιαίο Άλσος δεν είμαστε "γνωστοί-άγνωστοί" αλλά κάτοικοι της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου αλλά και του ευρύτερου Πειραιά. Γιατί όπως χθες τα δηλητηριώδη καρκινογόνα αέρια από τη βιομηχανία, ή σήμερα οι αναθυμιάσεις από την Ψυττάλεια δεν καταλαβαίνουν από δημοτικά σύνορα και ρυπαίνουν ολόκληρο τον Πειραιά, έτσι και αύριο το οξυγόνο από το Ενιαίο Άλσος και οι ελεύθεροι χώροι θα είναι για όλους τους Πειραιώτες/ισσες.

"Γνωστοί-άγνωστοι" είναι κάποιοι σωματώδεις κύριοι που μας απείλησαν και κάποιοι ύποπτοι κύριοι που μας φωτογράφισαν. Αλλά δεν μας εκφοβίζουν, γιατί εμείς οι κάτοικοι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε πέρα από την οργή των παιδιών μας, αν δεν τους αφήσουμε έναν καλύτερο τόπο για να ζήσουν. Γι' αυτά αγωνιζόμαστε. Όσο για τους κάθε λογής "ιδιοκτήτες", άρχοντες και "αναπλαστές"…

Δεν τους χρωστάμε τίποτα

Μας χρωστάνε τα πάντα

Από το Κερατσίνι μέχρι τη Δραπετσώνα
Άλσος ζητάει ο κόσμος του αγώνα

18/4/2007

Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος

www.eniaioalsos.gr e-mail: eniaioalsos@gmail.com